Wezuwiusz zniszczył Pompeje później, niż dotychczas sądziliśmy

17 października 2018, 10:12

Przez setki lat sądzono, że erupcja Wezuwiusza i zniszczenie Pompejów miały miejsce 24 sierpnia 79 roku. Odnaleziona właśnie inskrypcja sugeruje, że nastąpiło to dwa miesiące później. Włoski minister kultury mówi o wyjątkowym odkryciu.


Księgarnia PWN - Gwiazdka 2024

Na średniowiecznej Sycylii muzułmanie produkowali wino

24 lutego 2021, 12:22

Naukowcy z brytyjskiego University of York informują, że w sycylijskich amforach z IX-XI wieku znaleźli związki chemiczne pochodzące w winogron, co wyraźnie wskazuje na miejscową produkcję wina. Odkrycie jest o tyle interesujące, że we wspomnianym okresie Sycylia była zajęta przez muzułmanów.


Wycinka lasów powoduje, że żyjące w nich małpy stają się mniej społeczne

11 marca 2024, 08:53

Małpy w głębi lasu, na obszarach, które nie zostały zmienione przez człowieka, mogą być bardzo społecznymi stworzeniami: bawią się ze sobą, wokalizują, czy iskają się nawzajem. Jednak gdy człowiek wkracza na ich tereny, zwierzęta muszą się dostosować lub zginą. Prymatolog Laura Bolt z Univerisy of Toronto Mississauga zauważyła, że zachowanie małp zmienia się wówczas na znacznie mniej społeczne.


Magnez i włókna zbożowe zapobiegają cukrzycy

15 maja 2007, 09:56

Spożywanie dużych ilości zbożowych włókien i magnezu wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.


Czosnek© Dixi, GNU FLD (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Warzywa_czosnek002.jpg

Czosnek: dobry, lecz nie na wszystko

12 stycznia 2009, 14:51

Lecznicze właściwości czosnku ciężko przecenić... niestety, jedna z nich okazała się, przynajmniej częściowo, mitem: nie zapobiega nowotworom tak dobrze, jak sądzono.


Małpa zwraca pokarm jak krowa

5 kwietnia 2011, 12:15

Nosacze sundajskie (Nasalis larvatus) są pierwszymi małpami, u których odkryto mechanizmy obróbki pokarmu przypominające krowie. Okazuje się bowiem, że ci przedstawiciele makakowatych zwracają pokarm (odłykują) do jamy gębowej i ponownie go przeżuwają.


Pieczenie jagód wpływa na zawartość polifenoli

31 października 2013, 13:13

Pieczenie czarnych jagód zmienia zawartość polifenoli - poziom niektórych z nich rośnie, innych spada.


Prozdrowotne lody na poprawę osiągów

31 października 2016, 19:32

Włoski kardiolog Valerio Sanguigni stworzył i opatentował lody o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych, w tym poprawiające osiągi sportowe.


Związki z owoców czarnego bzu wspomagają walkę z wirusami grypy na kilku poziomach

23 kwietnia 2019, 15:10

Związki z owoców czarnego bzu mogą hamować wnikanie i replikację wirusów grypy w ludzkich komórkach, a także wzmacniać reakcję immunologiczną na patogeny.


Pandemia COVID mogła rozpocząć się od jenotów, a nie nietoperzy

19 listopada 2021, 12:23

Michael Worobey, ekspert od ewolucji wirusów z University of Arizona, opublikował na łamach Science wyniki swoich badań, z których wynika, że inne źródło pandemii niż targ Huanan w Wuhan jest skrajnie mało prawdopodobne. Wskazuje też, że gatunkiem, z którego wirus przeszedł na ludzi, mógł być jenot, a nie nietoperz


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy